Az Életmentő alapítvány kiemelten fontos céljának tekinti a prevenció és az elsősegély alapjainak minél szélesebb körben való terjesztését. Oktatásaink elsősorban a hirtelen állapotromlást, közvetlen életveszélyt jelentő tünetek és a mentők megérkezéséig ellátandó tennivalók (elsősegélynyújtás) köré csoportosulnak.
Gondoljunk csak bele,ha a híradásokat figyelemmel kísérjük több esetben is nyilatkoznak szemtanuk,járókelők egy-egy tragikus baleset kapcsán:

•  „Nem mertem odamenni!”
  • „Nehogy bajt csináljak!”
  • „Szóltam, hogy jöjjön a Mentő!”
  • „Én nem értek hozzá!”

Vajon, ha ez egy családtagunkkal történik, akkor hogyan számolunk el lelkiismeretünkkel? Vagy nyugodtak lehetünk, hogy a mi gyerekünkkel, szerettünkkel úgysem fordulhat elő ilyesmi?
Sajnos, ijedtségből, vagy csak egyszerűen abból a tévhitből, hogy ha nem teszek semmit, akkor legalább nem ártok, s legtöbbször valóban nem is történik semmi a Mentő megérkezéséig! Hosszú percek telnek, mialatt a bajbajutott életesélyei egyre csak csökkennek!
Pedig nagyon egyszerű és mindenféle „varázslásmentes" módon képesek lehetünk ÉLETMENTŐ beavatkozásokat végrehajtani bajbajutott embertársunkon! A mentők megérkezéséig nincs szükségünk korszerű orvosi műszerekre, és gyógyszerekre csak egyszerűen tanulható megfelelő tudásra és azok alkalmazására. Ezek a nagyon fontos beavatkozások, gyakorló eszközök alkalmazásával gyorsan, mégis magas szinten mindenki számára elsajátítható. Az újraélesztés alap technikáját bárki, felnőtt, gyerek tudja alkalmazni bármiféle orvosi szaktudás nélkül is. A legtöbb esetben otthon, családi körben következik be az a senki által nem várt esemény, mely egy anya, egy apa, vagy egy gyermeki élet elvesztését jelentheti. Valóban megtehetem, passzívan a sorsra bízhatom a továbbiakat? Minden laikus segítő, aki az életmentés oktatáson tanult precíz beavatkozásával segít, az egy új reményt ad egy életnek!